FC Barcelona trøje – gamle billeder og historie

Den nuværende Barcelona trøje kan kendes på de vertikale striber i rød og blå. Barcelona trøjen har været prydet af disse farver siden de første gang bar dem i en kamp mod Hispania i 1900. Der er en del teorier omkring, hvorfor det lige netop var disse farver der blev valgt til datidens Barcelona trøje, men der er stadigvæk ikke enighed om hvilken der er korrekt. Barcelona har de seneste år haft gul og orange som en del af deres udetrøjer, og den nuværende Barcelona udetrøje er da også gul og rød, hvilket er farverne fra det katalanske flag. Barcelona havde indtil 2011/2012 sæsonen aldrig haft en “firma sponsor” på maven af deres trøjer.

KØB DIN BARCELONA TRØJE BILLIGT HER

Barcelona hjemmebanetrøjer

Barcelona udebanetrøjer

Barcelona tredjetrøjer

Barcelona specialtrøjer

Hvor kommer billederne fra?

Alle billeder er udlånt af Unisport.

FC Barcelona trøjer gennem tiden

Der findes mange historier om FC Barcelona trøjerne gennem tiden – og som du kan se har mange af dem også været rigtig fede.

Der knytter sig store spillere og historier til mange af trøjerne – og jeg vil prøve at gengive nogle af historierne her.

De største profiler i Barcelona trøje

Når man skal nævne de største profiler i Barcelona trøje gennem tiden, så falder tankerne i første omgang på start 90’ernes Dream Team som blev leddet af Johan Cruyff. På holdet var en blanding af spanske profiler som Jose Mari Bakero og Pep Guardiola, samt de internationale profiler Ronald Koeman, Romario, Hristo Stoichkov og Michael Laudrup. Holdet vandt bla. 4 spanske mesterskaber i træk fra 1991.

Ud over Dream Teamet har en lang række store profiler båret en Barcelona trøje. Af disse kunne der laves en lang liste, men følgende fortjener i hvert fald at blive nævnt: Lionel Messi, Ronaldinho, Rivaldo, Ronaldo, Diego Mardonna, Luis Figo, Johan Cruyff, Hugo Sotil, Bernd Schuster, Gary Lineker og Andoni Zubizarreta.

Barcelona har i mange år kæmpet mod Real Madrid om at være det bedste hold i Spanien – og samtidig har de kæmpet om at tiltrække verdens bedste spillere.

De store resultater

Når man kigger hen over listen af resultater Barcelona har skabt gennem tiden, så er det forståeligt at en Barcelona trøje kan bringe stoltheden frem i både spillere og fans. Spillerne i Barcelona trøje har løfte La Liga i hele 22 forskellige tilfælde. Copa del Rey (den spanske pokalturnering) har de vundet hele 26 gange, hvilket er en rekord i Spanien. Oven i dette kan pt. lægges 4 Europa Cup/Champions League titler, 4 UEFA Cup titler, 4 europæiske Super Cup titler og 2 verdensmesterskaber for klubhold. Alt i alt en helt ekstremt imponerende resultatliste.

Barcelona trøjens farver

Blå og rød er farverne der kendetegner en Barcelona trøje bedre end noget andet. Klubben har spillet i disse farver siden 1900, men der findes en række forskellige teorier omkring hvordan farverne oprindeligt blev valgt.

I Katalonien er den mest dominerende historie at farverne blev valgt af Joan Gamper, da farverne var de samme som den største klub fra hans hjemby Basel (FC Basel).

Andre teorier går bl.a. på, at det var klubbens første præsident, Arthur Witty, som valgte farver for at klubben skulle ligne “Merchant Taylors’ Boys’ School” fodboldhold.

De sekundære farver

Ud over blå og rød, så er de meste benyttede farver til Barcelonas fodboldtrøjer gul og orange. Disse farver er gennem tiden blevet flittigt brugt til udebanedragterne.

Der er også andre design, som er blevet benyttet over flere omgange. Herunder kan nævnes stribede udebanetrøjer i rød og gul. Disse trøjer fungerer som symbol på det Katalanske flag.

Logoet på Barcelonas trøje

Barcelona har i hele klubbens levetid spillet med et logo på brystet, hvilket ikke er tilfældet for en stor del af de andre klubber som har samme alder.

Der er ikke mange ligheder imellem det nuværende logo og det som klubben oprindeligt benyttede fra etableringen i 1899. Det oprindelige logo var diamantformet med en krone (“Crown of Aragon”) og en flagermus (“Bat of King James”) ovenover.

Den store ændring af logoet på Barcelona trøjen

I 1910 lavede klubben en konkurrence mellem dets medlemmer, der gik ud på at designe et nyt logo. Vinderen af konkurrencen blev Carles Comamala der på daværende tidspunkt var spiller i klubben.

Det logo som vandt konkurrencen i 1910 er stort set det samme som vi kender idag. Der er nemlig kun foretaget små ændringer gennem årene. De grundlæggende elementer som er gået igen er St. Georges’ kors i venstre øverste hjørne, det catalanske flag i det øverste højre hjørne, samt klubben farver i bunden.

Hvilken historisk Barcelona trøje er den fedeste?

Det er altid sjovt at høre hvilke trøjer fans kan lide – og hvilke der er mindre populære. Holdningerne er ofte mange og når man ser tilbage på tidligere præsentationer af Barcelona trøjer, så giver dette sig også til kende.

Giv derfor meget gerne din holdning til kende herunder – hvad er den fedeste Barcelona trøje gennem tiden?

Skriv en kommentar